sobota, 22 lipca 2017

Francuska zupa jarzynowa

22.07.2017 r.
Nowy trend. Zupa na wieczór!

Podawana jako chłodnik latem. Gęsta, przecierana i gorąca zimą.
Na pierwszy rzut zupa jarzynowa w stylu francuskim. Po zmiksowaniu przypomina zupę dla niemowlaka, ale z dodatek kiełbasy sprawi, że stanie się męskim, sycącym daniem.
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pory
  • 1 mała główka kapusty
  • 1 seler
  • 1 rzepa /rzodkiew/kilka rzodkiewek
  • 2 puszki pomidorów/2-3 bardzo dojrzałe świeże pomidory/1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 marchewki
Przyprawy:
  • do 50 dag masła (zimą więcej!)
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki świeżego tymianku lub ew. łyżka suszonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
 Do ozdobienia: starta gałka muszkatołowa, kwaśna śmietana/creme fraiche/jogurt
chrupiący bekon/podsmażona kiełbasa/salami

1. Przygotujmy wszystkie składniki wcześniej. Brzegi cebuli przypalić nad gazem. Umyć, obrać, posiekać lub pokroić pozostałe warzywa. Zupę przygotowuje się bardzo szybko.
2. Umyte i obrane ziemniaki pokroić na grube kawałki, włożyć do małego garnka i zalać wodą do całkowitego przykrycia. Dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
3.  Pozostałe warzywa poddusić na maśle w dużym garnku często mieszając przez ok. 5 minut aż puszczą soki.
  
4. Do podduszonych warzyw dodać ziemniaki, cebulę i czosnek wraz z wodą, w której się gotowały oraz pietruszkę, tymianek i liście laurowe. Gotować do miękkości. Wyjąć liście laurowe.
5. Odlać około szklanki wody z gotowania (nie wylewać). Pozostałe warzywa wraz z wodą zmiksować. W razie potrzeby dodać resztę wody do uzyskania odpowiedniej gęstości.
6. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową (ew. papryką czy kurkumą). W innej wersji zupa doprawiana była także, jeszcze na etapie gotowania, zielem angielskim, goździkami, kminkiem czy ziołami prowansalskimi.
7. Podawać najlepiej z łyżką śmietany i plastrami podsmażonego bekonu
8. Wersja sycąca i gorąca zimowa: z dodatkiem podsmażonej kiełbasy. Mniam, mniam!

Kwiaty zamiast zwiędłego rozmarynu i czerwonej bazylii.

Kaloryczność:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz