Fasola po myśliwsku. Coś pomiędzy zupą a potrawką. Ciepłe i sycące.
- 250 g gotowanej, białej fasoli (lub z puszki)
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- 150-200 g dobrej kiełbasy lub kabanosów
- 100 g innego mięsa (szynki, boczku, kurczaka)
- 20 g suszonych grzybów lub kilka sztuk świeżych
- 1 puszka pomidorów lub świeże pomidorki koktajlowe ew. koncentrat pomidorowy/ketchup do smaku
- 1 kieliszek wytrawnego/półwytrawnego czerwonego wina
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1-2 łyżeczki musztardy
- liść laurowy
- 1-2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- sól, pieprz do smaku
Suszone grzyby namoczyć w małej ilości wody i ugotować. Włoszczyzną umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić na okrągłe plasterki w poprzek. Namoczoną wcześniej suchą fasolę podgotować. Wrzucić wszystkie składniki do wywaru z grzybów. Całość zalać szklanką wody (jak wlejemy więcej wody uzyskamy zupę fasolową). Dodaj majeranek i pozostałe przyprawy oprócz czosnku suszonego. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju tak, aby lekko się zarumieniły. Dodać odrobinę wina, suszony czosnek i pokrojone mięso. Chwilę podsmażyć cały czas mieszając. Połączyć je z fasolką i warzywami, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Na tej samej patelni można podsmażyć pomidory (koncentrat), wrzucić je potem do garnka z fasolą. Gotować jeszcze kilka minut do uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw i fasolki. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem.
Podawać z ciepłym, chrupiącym pieczywem z masłem (wersja mniej zdrowa, ale smaczna :)).
p.s. Można zagęścić potrawę mąką. Trzeba wtedy wcześniej, do smażącej się cebuli i czosnku dodać łyżkę mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz