sobota, 18 lutego 2017

Komosa ryżowa z serem i zielonym "zdrowiem"

  • pół szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki lub świeżej kolendry
  • zielone "zdrowie" - garść szpinaku, jarmużu lub roszponki
  • masło i oliwa
  • sok z cytryny
  • 100g sera feta, halloumi lub oscypka
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • sól, pieprz
  • oliwki
  • grzyby (borowiki, maślaki, podgrzybki lub pieczarki)
Komosę wsypać do rondelka i mieszając podprażyć. Zalać 1 szklanką wody, doprawić solą, pieprzem. Dodać pół łyżeczki oliwy, pół łyżeczki soku z cytryny i pół ząbka czosnku. Przykryć i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 5-7 minut (rzadko ten czas trzeba wydłużyć do 15 minut). Zostawić do wchłonięcia całej wody.
Grzyby umyć i pokroić na plasterki. Natkę lub kolendrę i jarmuż posiekać. Na większej patelni podsmażyć czosnek. Dodać grzyby, natkę i jarmuż. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do całości dodać ugotowaną komosę. Smażyć kolejne 2 minuty cały czas mieszając. Połączyć z pokrojone w kostkę fetą lub podsmażonymi, grubymi plastrami sera halloumi oraz oliwki. Dodać umyte liście szpinaku lub roszponkę i jarmuż. Posypać zarumienionymi na patelni płatkami migdałów. Skropić sokiem z cytryny z dodatkiem łyżki wody, soli i pieprzu.
 
Na zdjęciach wersja z jarmużem (część liści nie była posiekana i podsmażana) oraz serem fetą i świeżym koperkiem zamiast natki. 

Eat clean! Jedz zdrowo! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz