niedziela, 19 lutego 2017

Łosoś pieczony w koperku

Rybny misz masz! Polsko-tajskie połączenie. Czy to możliwe, żeby się udało?

Składniki:
  • 250 g fileta z łososia
  • pół cytryny
  • świeży koperek
  • starta skórka z cytryny
  • sól
  • pieprz 
Opcjonalnie:
  • namoczony owoc tamaryndowca
  • czosnek suszony lub świeży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ew. 1 łyżeczka ulubionych ziół (na zdjęciu wersja z tymiankiem)
  • ew. 1 łyżeczka miodu
Koperek posiekać. Nacieramy filety skórką z cytryny i obficie skrapiamy sokiem z cytryny. W miseczce mieszamy koperek z oliwą, miodem, kilka kropli soku z cytryny, kolendrą, czosnkiem, przyprawami. Marynujemy filety ryby w przyprawach. Pokroić cytrynę na plasterki i położyć na folii aluminowej. Rybę kładziemy skórą do góry na plasterkach cytryny. Pozostawiamy na min. 30-60 minut, a najlepiej na całą noc w lodówce. 
Pieczemy w piekarnik rozgrzanym do 220 stopni przez 12-15 minut (cały cza skórą do góry). Filety można też usmażyć na patelni grillowej.
Podawać z pieczonymi ziemniakami, sosem greckim lub koperkowym na bazie jogurtu. 

Pycha. Poproszę o dokładkę.

3 komentarze:

  1. Łosoś w takiej wersji jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najszybszy i najprostszy sposób na podanie łososia - tak właśnie z reguły go przygotowuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łososia :) Zazwyczaj robię go tradycyjnie, ale czasami coś eksperymentuję :D
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń